HBSE Class 10th English Question Paper 2022 Answer

Haryana Board Class 10th English Solved Question Paper 2022 PDF Download. HBSE Board Solved Question Paper Class 10 English 2022. HBSE 10th Question Paper Download 2022. HBSE Class 10 English Previous Year Question Paper with Answer. HBSE 10th English Solved Question Paper 2022. HBSE 10th Class English Solved Question Paper 2022.

HBSE Class 10th English Question Paper 2022 Answer


 

SET-A,B,C,D (Subjective Questions Same)

(Writing Skills)
(1) Attempt the following :
(a) Write a story on the title : “The Thirsty Crow’.
Ans. It was a dry summer’s day. A crow was very thirsty. He flew here and there in search of water but couldn’t find it anywhere. At last, he reached a garden and spotted a pitcher lying there. It perched on it and saw that it had a little water in it. Feeling gay, he tried to drink water but his beak didn’t reach it.But the crow didn’t lose heart. He thought over the matter coolly and an idea clicked him. He decided to put pebbles lying nearby, in the pitcher in order to raise the level of water.
The plan worked. With each drop of pebble into the pitcher, the water level started rising. At last, it came up to the neck of the pitcher. The crow quenched his thirst and flew away.
Moral : Where there is a will, there is a way.

(b) You are Vicky/Nitu. You are leaving for London next year. You want to sale your flat. Write an advertisement to be published in a local newspaper.
Ans.

SALE FLAT

Having planning to move relocate soon at London, I will like to sell my flat fast. I will be available all through this week to meet with possible buyers. I have all the requirements and documentation of the flat. To inquire about a price, please reach me through the contacts given above. My flat is well built with a well-structured backyard area and swimming pool. You can also check my facebook page for more details of the apartment.

(c) Write a paragraph on the topic : ‘Evil of cheating’.
Ans. Cheating in examinations has become a very common thing. The scene outside an examination hall can give a clear indication of what is going on inside. There is a crowd of people and each one is busy tearing pages from books or writing answers to be smuggled into the hall. Sometimes even teachers and parents are seen involved in it. How shameful ! These people never pause to chink what good they are doing to anyone. What example they are setting for others ! Recently the Secretary, Board of School Education, Haryana, has done a great job to eradicate this evil. He has taken a number of hard steps which have been quite successful. The deployment of police force outside each examination hall has been helpful to keep the outsiders far away from the examination centres. The local Principal and Headmaster have been asked to see that no teacher tries to help in this cheating. Anybody found doing it is threatened with immediate suspension. Flying squads are sent at random for a surprise checking of the centres. All these steps are laudable and have been welcomed by one and all.

(d) Write a paragraph on the topic : ‘My Visit to A Hill Station’.
Ans. I visited Mussoorie every year during the summer vacation. I was satisfied with that Mussoorie was known as the Queen of Hill stations. I have also visited several other hill stations such as Ooty, Dalhousie, Kasauli, Nainital and Gulmarg.
Last year, a change occurred in my schedule. It so happened that my lovable uncle who makes much of me was transferred to Shimla and took a promise from me that I would visit him during the summer vacation. He is a forest ranger.
Accordingly, I went to Shimla in May last year when the plains were hot like a cauldron on the burning oven. As I reached there, I was surprised to find the weather there. A cool breeze was blowing. The sky was overcast with clouds. Soon, there was drizzling. But the weather cleared within a few minutes.
I had a walk in the Mall and also in the forest area. On the Mall, I had a talk within some tourists. In the forest area, I saw gushing rivulets and springs. The lush green pine trees were a sight to see. Birds were chirping on all sides. I was glad to see hills and valleys covered with flowers. I also visited Kufri and Jakhu Temple.
I stayed at Shimla for about a month. I gained a lot in health. I can never forget my visit to Shimla.

(2) Attempt the following:
(a) You are Arun/Nisha. Write a letter to your brother, thanking him for the gift he has sent to you on your birthday.
Ans.
Examination Hall
New Delhi 110822
Nov 21, 2022
Dear brother,
I am fine here and hope the same for you. I hope mom and dad are doing well.
I have written to inform you that last evening I received the parcel you had sent for me. I was overjoyed to find a watch inside it. Brother, I remember telling you that I was in need of a watch. I am glad you neither forgot my birthday nor my gift.
I am sure I will be able to better utilize time with the help of this watch. I thank you once again for your love and best wishes. Pay my regards to mother and father.
With love,
Nisha

(b) You are Ajay/Sonam. Write an application to the Principal of your school requesting him/her to grant you full fee concession.
Ans.
The Principal,
Model Sanskrit School,
Badhra (Charkhi Dadri),
Subject : Request for full fee concession.
Sir,
I am a student of class X (Roll No 32), I am writing you this letter to request a full fee concession. I have been very active both in academics and co-curricular activities. Most respectfully I beg to inform you that my parents are going through a very difficult time. My father is the only bread earner for a family of four school going children including me. However he has fallen sick and could not attend his work. Our family savings has been exhausted for his medical treatment. So my parents are in great financial problems and it has become impossible for them to pay for my school fees.
I believe in the importance of getting a good education and I don’t want to give up my studies. Therefore, I humbly request you to grant me full fee concession for this academic year 2022-23.
I shall remain ever grateful to you for your act of kindness.
Thanking you,
Yours Student,
Ajay
Class X
Roll No 32

(Prose Text – First Flight)
(3) Answer the following questions :
(i) What is the Indian legend regarding tea?  [Tea from Assam]
Ans. The legend narrates that Bodhidharma, an ancient Buddhist ascetic, felt sleepy during his meditation. There upon he grew angry and cut off his eyelids. Ten tea plants grew out of his eyelids. When the leaves of these plants were boiled the liquid drove away sleep.

(ii) Why does the conductor call Valli ‘madam’ ?  [Madam Rides the Bus]
Ans. The conductor called Valli ‘madam’ because of her reaction when he tried to help her. The conductor tried to help Valli get into the bus. For doing so he stretched out his hand. Valli, on the other hand, behaved like a very mature woman and said that she can help herself to get on the bus. She also said that she doesn’t want anyone’s help. Replying to this, the conductor in the joking tone called her ‘madam.’

(iii) What is the point of dispute between Lomov and Natalya second time?  [The Proposal]
Ans. The first argument between Lomov and Natalya was regarding the Oxen Meadows. Lomov calls it his own, while Natalya argues that it belongs to her family. The second issue of dispute between Natalya and Lomov in ‘The Proposal ‘ is over their dogs. According to Lomov, his dog Guess is superior to Natalya’s dog Squeezer.

(iv) What does Mandela thank the international leaders for ?  [Nelson Mandela : Long Walk to Freedom]
Ans. Mandela felt privileged to be the host to the nations of the world because not too long ago, the South Africans were considered outlaws. He thus thanked all the international leaders for having come to witness his investiture as President since this event could be considered as a common victory for justice, peace and human dignity.

(v) “The sight of the food maddened him.” What does this suggest? What compelled the young seagull to finally fly?  [His First Flight]
Ans. This suggests the sight of food made the seagull forget his fear and motivated him to fly for the first time. When he saw his mother carrying the food in her beak and tempting him, the hunger overpowered him and he dived at the fish without fearing the consequences.

(vi) What excuses does Peggy think up for her behaviour? Why?  [The Hundred Dresses-II]
Ans. Peggy tries to defend herself by saying that her behaviour towards Wanda has inspired her to explore her drawing skills as she sketches a hundred dresses which makes her win the drawing contest. She also says that she never called Wanda a ‘foreigner’ and thought Wanda would not be smart enough to understand that they were all making fun of her. She makes these excuses probably because she feels guilty about the way she treated Wanda and it was just a way for her to make herself feel better.

(vii) What is the story about the Kodavu people’s descent?  [Coorg]
Ans. According to the author, the fiercely independent people of Coorg are descendants of Greeks or Arabs. A part of Alexander’s army moved South along the coast and settled there only when they were unable to return to their country. These people married amongst the locals and their culture remains alive even to this day. Secondly, the Kodavus wear a traditional garment called ‘kuppia’ which resembles the ‘kuffia’ worn by Arabs. This suggests the Arab origins of the Kodavu.

(4) Answer in about 100 words :
Write the character-sketch of Anne Frank on the basis of your understanding of the lesson “From the Diary of Anne Frank”.
Ans. Anne Frank was a very sensitive, sharp and mature girl of thirteen. Being a Jew, she was constantly hounded by the Nazis. She was living in terrible times. Born in Germany, she and her family had to migrate to Amsterdam to escape persecution.
She felt utterly lonely and couldn’t confide in others. She needed a true friend before whom she could open out her heart and share her inmost feelings. She found that true friend in `Kitty’, her diary. She was very emotional. She loved her grandmother very much. She was ‘a Chatterbox’ and annoyed her maths teacher, Mr Keesing as she talked too much in the class. But her joke pleased him very much.

OR

Write a brief summary of the story ‘A Letter to God’.
Ans. The author of the story,” A Letter to God” is G.L. Fuentes. He was one of the greatest writers of that time. A letter to God is a story about a farmer having a hard time due to a hailstorm in his valley. The hailstorm destroyed his crops which is his source of income and needs for survival. He proceeds to write a letter to God asking for help in form of money. The post-office employees see it and the postmaster decides to help the farmer by using their money. Lencho after getting the money less than what he had asked for and thinks the post office people stole it and writes a letter to God asking for the remaining money and telling him not to use the post office as they are a bunch of crooks.

(Poetry – First Flight)
(5) Answer the following questions :
(i) Mention three things that humans do and animals don’t.  [Animals]
Ans. Humans cook food and eat whereas the animals do not cook food they eat them raw.
The humans think and act for anything that happens around them but animals cannot think.
Animals can be tamed and made to behave according to our wished whereas humans cannot be tamed.

(ii) What message do you get from the poem ‘A Tiger in the Zoo’ ?
Ans. The poet wants to convey that like human beings, animals also like freedom. They do not want to be caged, they cannot live a miserable life. If their habitat is destroyed by human beings, these animals cannot survive.

(iii) What is the central idea of the poem ‘The Ball Poem’ ?
Ans. The central idea behind the poem is an awareness of the pain of loss and the courage it takes to accept it. The boy losses his favourite ball and is very upset. He can easily buy another ball but more than money or the new ball, it is the pain of losing the old one that matters the most. The poem show how all trough your life you will have to do things that you do not want to do and you will lose or have to give up the things you love. But, despite this you have to pearl to stand up to be strong and get on with your life no matter how much it hurts inside because it is the only way to survive.

(iv) What is the central idea of the poem ‘Amanda’ ?
Ans. The focal thought of the sonnet Amanda is that the guardians don’t comprehend the idea of their youngsters. They hold providing orders to their kids. They need them (their kids) to embrace the standards of society. This unfavorably affects the childhood of the youngsters. Amanda is by all accounts getting away to start with, but in the end, she quits envisionin-g and rather ends up being irritable, testy, and furious.

(Supplementary Reader)
(6) Answer the following questions :
(i) What curious episode occurs in the study? (Footprints without Feet)
Ans. The clergyman and his wife hear noises in their study. They get up and go downstairs.They  hear the chink of money. Someone is taking out the money from the clergyman’s desk.They open the door. He and his wife search behind the curtains.They find nobody there. But the money is missing. Thus it is a curious thing.

(ii) How did the Loisel react when they realized that the necklace had been lost ? (The Necklace)
Ans. When Loisel realized that they had lost the necklace they panicked very badly and tried their best to find the necklace. Loisel became very sad when they realised that the necklace had been lost. They were sure that the loss of necklace would make their life hell because Mr Loisel was only a petty clerk and it was very difficult for him to replace necklace of diamond.

(iii) Why do Bholi’s parents accept Bishamber’s marriage proposal ? (Bholi)
Ans. Bholi’s parents felt that if they did not accept Bishamber’s proposal, she might remain unmarried all her life. Her mother said they were lucky that Bishamber was from another village and hence, did not know about Bholi’s pock-marks and her lack of sense. Moreover, he had not even asked for any dowry. Hence, Bholi’s parents accepted the marriage proposal.

(iv) Why is James Herriot tempted to keep Tricki as a permanent guest ? (A Triumph of Surgery)
Ans. Mrs Pumphrey had started bringing around eggs to build Tricki’s strength. Later, even bottles of wine and brandy began to arrive. The narrator and his partners started enjoying the eggs, wine and brandy meant for Tricki. According to the narrator, they were days of deep content for them—starting with the extra egg in the morning, then the midday wine, and finally finishing the day with brandy. This was the reason why the narrator was tempted to keep Tricki on as a permanent guest.
(v) Why did Hari Singh hide his real name ?
Because he was a thief, and police were searching for him, he changed his name each month.

(7) Answer in about 100 words :
Who was Anil ? How did he treat Hari Singh and how did it influence Hari’s life ?
Ans. Anil was a tall,lean fellow who wrote for magazines.He made money by fits and starts. He treater Hari Singh with care and respect. He wanted Hari to have a bright future and hence taught him to write his name. He also taught him how to cook. Hari Singh knew that Anil trusted people easily and because his income wasn’t fixed,he believed in celebrating the moment when he used to be paid and enjoy the present. Hari Singh did not want to break tge trust of a simple and kind person like him because he knew that Anil’s face would show only touch of sadness not for the loss of money but for the loss of trust,when he would realize that he had been robbed. Hari Singh did not run away. He went back to Anil and this Changed his life. He wanted to earn his own living by getting educated.

OR

Write the character-sketch of Mrs. Pumphrey on the basis of your understanding of the lesson “A Triumph of Surgery”.
Ans. Mrs. Pumphrey was a rich lady who had a small pet dog named Tricki. She was foolishly indulgent and would pamper the dog by giving him chocolates, cakes, juice, eggs and wine. She was ignorant and did not know that the dog needed exercise also. So when he fell sick she was very anxious and thought that something very serious had happened to him. She was silly but tender hearted. She cried bitterly when Tricki was taken to the hospital. She was a simple person and it was easy to please her. She was happy when her pet became alright. She was grateful to Dr. Harriot for making Tricki healthy. She went to the extent of calling it a ‘Triumph of Surgery’. So we can say that Mrs. Pumphrey was a rich, foolishly indulgent, ignorant, anxious, silly, tender hearted, simple, easy to please, and a grateful person.


 

SET–A (Objective Questions)

(Unseen Comprehension)
Read the passages given below and answer the questions by choosing the most appropriate answer from the given options that follow (Attempt both passages) :
(a) Pinjore is a beautiful town in the lap of nature. It lies on the foot hills of the Shivaliks in Panchkula district. It is about 22 Kms. from Chandigarh. The rivers Kaushalya and Ghaggar flow nearby. In Pinjore, there are many places worth seeing. There are ancient temples such as Bhima Devi Temple, Lord Shiva Temple etc. Pinjore is famous mainly for its Mughal Gardens. The garden is divided into terraces, there are attractive buildings like Sheesh Mahal, Rang Mahal and Jal Mahal in it. A natural stream flows through the garden. Many fountains and orchards add to the beauty of the garden. There are many trees like – mango, lichi, almond, guava, peach, plum etc.
Questions :
(1) Where is Pinjore located ?
(A) Panchkula district
(B) Karnal district
(C) Gurugram district
(D) Mohindergarh district
Ans. (A) Panchkula district

(2) Name some fruit trees grown in the Pinjore garden.
(A) Mango, lichi
(B) Almond, guava
(C) Peach, plum
(D) All of the above
Ans. (D) All of the above

(3) Name the places worth seeing in Pinjore.
(A) Sheesh Mahal
(B) Rang Mahal
(C) Jal Mahal
(D) All of the above
Ans. (D) All of the above

(4) For which garden is Pinjore famous ?
(A) Mughal Gardens
(B) Rock Garden
(C) Rose Garden
(D) Lotus Garden
Ans. (A) Mughal Gardens

(5) Give the names of the rivers that flow nearby Pinjore.
(A) Kaushalya
(B) Ghaggar
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans. (C) Both (A) and (B)

(b) Lakshmi Bai was born at Kashi on November 19, 1835. Her mother died when she was four years old and her father brought her up like a boy. She learnt to wrestle, ride and use of a sword and a gun. Even as a girl, she had no fear, and could bear pain and suffering. When she was fourteen years old, she was married to Gangadhar Rao, the Raja of Jhansi. A son was born to Lakshmi Bai. But the boy died when he was only three months.
Questions:
(6) Where was Lakshmi Bai born ?
(A) Kashi
(B) Mathura
(C) Delhi
(D) Ayodhya
Ans. (A) Kashi

(7) When was Lakshmi Bai born ?
(A) November 19,1835
(B) September 19,1835
(C) December 19, 1835
(D) None of the above
Ans. (A) November 19,1835

(8) Who brought her up after the death of her mother ?
(A) Her father
(B) Her grandfather
(C) Her grandmother
(D) None of the above
Ans. (A) Her father

(9) What did she learn in her childhood ?
(A) To wrestle
(B) To ride
(C) Use of a sword and a gun
(D) All of the above
Ans. (D) All of the above

(10) To whom was she married ?
(A) Gangadhar Rao
(B) Gangadhar Tilak
(C) Ganga Ram
(D) None of the above
Ans. (A) Gangadhar Rao

(Grammar)
Attempt any fifteen sentences by choosing the most appropriate answer from the given options :
(a) Use the correct form of the verb given in the brackets:
(11) Irregular work …….. (not bring) success.
(A) does not bring
(B) will not bring
(C) has not brought
(D) None of the above
Ans. (A) does not bring

(12) We …….. (wait) for the school bus at the moment.
(A) is waiting
(B) are waiting
(C) am waiting
(D) have been waiting
Ans. (B) are waiting

(13) We ……… (go) for a walk after the rain had stopped.
(A) went
(B) had gone
(C) have gone
(D) have been going
Ans. (A) went

(b) Use the appropriate articles in the blanks, wherever necessary :
(14) The more you earn ……….. more you spend.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) x
Ans. (C) the

(15) He did not speak ……….. word in self-defence.
(A) an
(B) a
(C) the
(D) x
Ans. (B) a

(16) I saw ………. one-rupee note lying on the ground.
(A) x
(B) an
(C) a
(D) the
Ans. (C) a

(c) Rewrite the following sentences in Indirect Speech :
(17) He said to me, “Why does your uncle not help you ?”.
(A) He asked me why my uncle did not help me.
(B) He asked me that why my uncle did not help me.
(C) He asked me if why my uncle did not help me.
(D) None of the above
Ans. (A) He asked me why my uncle did not help me.

(18) He said, “Light travels in a straight line.”
(A) He said how light travels in a straight line.
(B) He said if light travels in a straight line.
(C) He said why light travels in a straight line
(D) He said that light travels in a straight line.
Ans. (D) He said that light travels in a straight line.

(19) Ramesh said to me, “My book is better than yours.”
(A) Ramesh told me why his book was better than mine.
(B) Ramesh told me how his book was better than mine..
(C) Ramesh told me if his book was better than mine.
(D) Ramesh told me that his book was better than mine.
Ans. (D) Ramesh told me that his book was better than mine.

(d) Fill in the blanks with suitable modals :
(20) ……… your future be bright !
(A) May
(B) Will
(C) Shall
(D) Can
Ans. (A) May

(21) Radha ………. play harmonium well.
(A) may
(B) can
(C) will
(D) shall
Ans. (B) can

(22) I go to school so that I ……… become a great man.
(A) may
(B) can
(C) should
(D) would
Ans. (A) may

(e) Fill in the blanks with correct form of verbs (Gerund or Infinitive) given in the brackets :
(23) She was fined for ……… (come) late.
(A) coming
(B) come
(C) to come
(D) have come
Ans. (A) coming

(24) He was too drunk ……… (drive) home.
(A) driving
(B) drive
(C) to drive
(D) None of the above
Ans. (C) to drive

(25) Could you ……… (help) me please ?
(A) helping
(B) help
(C) to help
(D) helped
Ans. (B) help

(f) Punctuate the following sentences :
(26) she has done her ma in English
(A) She has done her M.A. in English.
(B) she has done her M.A. in English.
(C) She has done her m.a. in English.
(D) she has done her m.a. in english.
Ans. (A) She has done her M.A. in English.

(27) did mohan and kamala go to the park with their father and mother
(A) did Mohan and kamala go to the park with their father and mother ?
(B) Did Mohan and Kamala go to the park with their father and mother ?
(C) did Mohan and Kamala go to the park with their father and mother ?
(D) did Mohan and Kamala go to the park with their Father and Mother?
Ans. (B) Did Mohan and Kamala go to the park with their father and mother ?

(28) god save me from such friends
(A) god save me from such friends !
(B) God save me from such friends !
(C) god save me from such friends ?
(D) god save me from such friends.
Ans. (B) God save me from such friends !

[A : Prose Text (First Flight)]
Read the passages given below and answer the questions by choosing the most appropriate answer from the given options that follow. Do any two passages :
(a) But suddenly a strong wind began to blow and along with the rain very large hailstones began to fall. These truly did resemble new silver coins. The boys, exposing themselves to the rain, ran out to collect the frozen pearls.
“It’s really getting bad now”, exclaimed the man. “I hope it passes quickly.” It did not pass quickly. For an hour the hail rained on the house, the garden, the hillside, the cornfield, on the whole valley.
Questions :
(29) Name the chapter.
(A) A Letter to God
(B) His First Flight
(C) Black Aeroplane
(D) From the Diary of Anne Frank
Ans. (A) A Letter to God

(30) Name the author.
(A) Liam O’Flaherty
(B) G. L. Fuentes
(C) Frederick Forsyth
(D) Anne Frank
Ans. (B) G. L. Fuentes

(31) What did the hailstones look like ?
(A) new silver coins
(B) new gold coins
(C) new brass coins
(D) All of the above
Ans. (A) new silver coins

(32) What happened all at once?
(A) a strong wind began to blow.
(B) along with the rain very large hailstones began to fall.
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans. (C) Both (A) and (B)

(33) What did Lencho hope for ?
(A) For the hail to stop soon
(B) For the hail not to stop soon
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans. (A) For the hail to stop soon

(b) He turned his aeroplane slowly to the north, in front of my Dakota, so that it would be easier for me to follow him. I was very happy to go behind the strange aeroplane like an obedient child.
After half an hour the strange black aeroplane was still there in front of me in the clouds. Now there was only enough fuel in the old Dakota’s last tank to fly for five or ten minutes more. I was starting to feel frightened again. But then he started to go down and I followed through the storm.
(34) Name the chapter.
(A) A Letter to God
(B) His First Flight
(C) Black Aeroplane
(D) The Sermon at Benares
Ans. (C) Black Aeroplane

(35) Name the author.
(A) G. L. Fuentes
(B) Liam O’Flaherty
(C) Frederick Forsyth
(D) Betty Renshaw
Ans. (C) Frederick Forsyth

(36) In which direction did the other aeroplane take a turn ?
(A) North
(B) South
(C) East
(D) West
Ans. (A) North

(37) What was easier for the Dakota aeroplane’s pilot ?
(A) To follow the black aeroplane
(B) Not to follow the black aeroplane
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans. (A) To follow the black aeroplane

(38) How much fuel was left with him ?
(A) To fly an hour
(B) To fly half an hour
(C) To fly for five or ten minutes more
(D) None of the above
Ans. (C) To fly for five or ten minutes more

(c) Poor Kisa Gotami now went from house to house, and the people pitied her and said, “Here is mustard-seed; take it !” But when she asked, “Did a son or daughter, a father or mother, die in your family ?” They answered her, “Alas! the living are few, but the dead are many. Do not remind us of our deepest grief.” And there was no house but some beloved one had died in it.
Kisa Gotami became weary and hopeless, and sat down at the wayside watching the lights of the city, as they flickered up and were extinguished again. At last the darkness of the night reigned everywhere. And she considered the fate of men, that their lives flicker up and are extinguished again. And she thought to herself, “How selfish am I in my grief! Death is common to all; yet in this valley of desolation there is a path that leads him to immortality who has surrendered all selfishness.”
Questions :
(39) What did Kisa Gotami ask the villagers ?
(A) Did a son or daughter die in your family
(B) Did a father or mother die in your family?
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans. (C) Both (A) and (B)

(40) What reply did Kisa Gotami get ?
(A) The living are few, but the dead are many.
(B) The living are many, but the dead are few.
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans. (A) The living are few, but the dead are many.

(41) What happened to Kisa Gotami in the end?
(A) Became weary
(B) Became hopeless
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans. (C) Both (A) and (B)

(42) What did Kisa Gotami realize in the end?
(A) Death is common to all
(B) Death is common to someone
(C) Death is not common to all
(D) All of the above
Ans. (A) Death is common to all

(43) Name the chapter.
(A) A Letter to God
(B) His First Flight
(C) Black Aeroplane
(D) The Sermon at Benares
Ans. (D) The Sermon at Benares

[B : Poetry (First Flight)]
Read the stanza given below and answer the questions by choosing the most appropriate answer from the given options that follow :
The way a crow
Shook down on me
The dust of snow
From a hemlock tree
Questions :
(44) Name the poet.
(A) Robert Frost
(B) Leslie Norris
(C) Robin Klein
(D) Walt Whitman
Ans. (A) Robert Frost

(45) Name the poem.
(A) Dust of Snow
(B) Fire and Ice
(C) A Tiger in the Zoo
(D) The Ball Poem
Ans. (A) Dustof Snow

(46) Where was the crow sitting ?
(A) on the wall
(B) on the pole
(C) in a hemlock tree
(D) All of the above
Ans. (C) in a hemlock tree

(47) What is dust of snow?
(A) soil
(B) hailstones
(C) small particles of snow
(D) None of the above
Ans. (C) small particles of snow

(48) What does “dust of snow” stand for ?
(A) Depression
(B) Happiness
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans. (B) Happiness


 

SET–B (Objective Questions)

(Unseen Comprehension)
Read the passages given below and answer the questions by choosing the most appropriate answer from the given options that follow (Attempt both passages) :
(a) National Anthems are sung or played on special occasions in almost all the countries of the world. They are patriotic songs, sung as a mark of honour to the countries concerned. These are sung to inspire patriotic feelings in people. It is believed that ‘Kim Gao’ song sung in Japan, was the first national anthem of the world. Our national anthem was written by Rabindranath Tagore and was sung for the first time at Kolkata session of the Congress in 1911. On 24th January, 1950, it was adopted as the national anthem of India. ‘Vande-Matram’, a patriotic song written by Bankim Chandra Chatterjee has also been given the status almost similar to that of national anthem.
Questions :
(1) What is National Anthem ?
(A) The patriotic song sung or played as a mark of honour for the country.
(B) The song sung in marriages.
(C) The song played in birthday parties.
(D) None of the above
Ans. (A) The patriotic song sung or played as a mark of honour for the country.

(2) Who wrote our national anthem ?
(A) Baba Saheb Ambedkar
(B) Munshi Prem Chand
(C) Rabindranath Tagore
(D) All of the above
Ans. (C) Rabindranath Tagore

(3) When was the National Anthem of India adopted ?
(A) 26 January, 1950
(B) 15 August, 1947
(C) 15 August, 1950
(D) 24 January, 1950
Ans. (D) 24 January, 1950

(4) Who wrote the patriotic song ‘Vande-Matram’ ?
(A) Rabindranath Tagore
(B) B. R. Ambedkar
(C) Bankim Chandra Chatterjee
(D) None of the above
Ans. (C) Bankim Chandra Chatterjee

(5) Where was our National Anthem sung for the first time ?
(A) New Delhi
(B) Kolkata
(C) Mumbai
(D) Chandigarh
Ans. (B) Kolkata

(b) Dry fruits are useful in various diseases of the brain, muscles and tissues. Particularly almond has got unique properties to remove brain weakness and strengthen it. Almond preserves the vitality of the brain, strengthens the muscles, and destroys diseases originating from nervous and bilious disorders.
Walnut is another dry fruit that possesses wonderful qualities of curing brain weakness. According to Dr. Johnson, almonds, figs, grapes, dates, apples, and oranges are rich in phosphoric element and should normally be used by brain workers. Phosphorus nourishes the vital tissues of the body. It keeps the mind full of enthusiasm for more work.
Questions :
(6) What are uses of dry fruits to cure various diseases ?
(A) Cure various diseases of brain
(B) Cure various diseases of muscles
(C) Cure various diseases of tissues
(D) All of the above
Ans. (D) All of the above

(7) What should brain workers normally use, according to Dr. Johnson ?
(A) Almonds and figs
(B) grapes and dates
(C) apples and oranges
(D) All of the above
Ans. (D) All of the above

(8) Which dry fruits are useful to cure brain weakness ?
(A) Almond
(B) Walnut
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above.
Ans. (C) Both (A) and (B)

(9) Why should brain workers take fruits rich in phosphoric element ?
(A) They remove brain weakness
(B) They nourish the vital tissues of the body
(C) They keep the mind full of enthusiasm
(D) All of the above
Ans. (D) All of the above

(10) Which one is not a property of almond ?
(A) It preserves the vitality of the brain
(B) It strengthens the muscles
(C) It strengthens our respiratory system
(D) All of the above
Ans. (C) It strengthens our respiratory system

(Grammar)
Attempt any fifteen sentences by choosing the most appropriate answer from the given options :
(a) Use the correct form of the verb given in the brackets :
(11) He ……….. (go) for a walk everyday.
(A) go
(B) goes
(C) is going
(D) went
Ans. (B) goes

(12) He ……….. (wear) a coat today as it is very cold.
(A) wears
(B) wear
(C) is wearing
(D) was wearing
Ans. (C) is wearing

(13) She ………. (not visit) us last year.
(A) does not visit
(B) do not visit
(C) did not visit
(D) has not visited
Ans. (C) did not visit

(b) Change the narration :
(14) The teacher said, “The Ganga rises from the Himalayas.”
(A) The teacher said where the Ganga rises from the Himalayas.
(B) The teacher said that the Ganga rises from the Himalayas.
(C) The teacher said if the Ganga rises from the Himalayas.
(D) The teacher told that the Ganga rises from the Himalayas.
Ans. (B) The teacher said that the Ganga rises from the Himalayas.

(15) He said to me, “Have you taken your lunch ?”
(A) He asked me that I had taken my lunch.
(B) He told me that I had taken my lunch.
(C) He asked me if I had taken my lunch.
(D) He asked me how I had taken my lunch.
Ans. (C) He asked me if I had taken my lunch.

(16) She said to him, “Why did you keep me waiting ?”
(A) She told him that why he had kept her waiting.
(B) She asked him if why he had kept her wafting.
(C) She asked him why he had kept her waiting.
(D) She told him that he had kept her waiting.
Ans. (C) She asked him why he had kept her waiting.

(c) Fill in the blanks with appropriate articles wherever necessary :
(17) He is ……….. best teacher I have known.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) x
Ans. (C) the

(18) ……….. elephant is a big animal.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) x
Ans. (B) an

(19) Mohan is ………. loyal servant.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) x
Ans. (A) a

(d) Fill in the blanks with suitable modals :
(20) ………. God bless her with a son !
(A) Will
(B) Shall
(C) May
(D) Might
Ans. (C) May

(21) Work hard lest you ……… fail.
(A) would
(B) should
(C) could
(D) might
Ans. (B) should

(22) Run fast or you ……… miss the train.
(A) will
(B) shall
(C) should
(D) could
Ans. (A) will

(e) Put the verbs in brackets into correct form (Gerund/Infinitive) :
(23) We go to school ……….. (study).
(A) study
(B) to study
(C) studying
(D) studied
Ans. (B) to study

(24) We should ………. (respect) our teachers.
(A) respect
(B) to respect
(C) respecting
(D) None of the above
Ans. (A) respect

(25) ………… (smoke) is bad for health.
(A) smoke
(B) smoking
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans. (B) smoking

(f) Punctuate the following sentences :
(26) ram says that mr sham lal teaches him hindi
(A) Ram says that mr sham lal teaches him Hindi.
(B) Ram says that Mr. Sham Lal teaches him Hindi.
(C) Ram says that Mr sham lal teaches him Hindi.
(D) Ram says that mr. Sham lal teaches him Hindi
Ans. (B) Ram says that Mr. Sham Lal teaches him Hindi.

(27) he says i am ill
(A) He says, “I am ill”.
(B) he says I am ill
(C) he says, I am ill
(D) He says, I am ill.
Ans. (A) He says, “I am ill”.

(28) please bring three cups of tea
(A) please bring three Cups of Tea.
(B) please bring three cups of Tea.
(C) Please bring three cups of tea.
(D) please bring Three cups of tea.
Ans. (C) Please bring three cups of tea.

[A : Prose Text (First Flight)]
Read the passages given below and answer the questions by choosing the most appropriate answer from the given options that follow (Do any two passages) :
(a) But in the hearts of all who lived in that solitary house in the middle of the valley, there was a single hope: help from God.
“Don’t be so upset, even though this seems like a total loss. Remember, no one dies of hunger.”
Questions :
(29) Name the chapter of the passage.
(A) His First Flight
(B) Black Aeroplane
(C) A Letter to God
(D) From the Diary of Anne Frank
Ans. (C) A Letter to God

(30) Name the author.
(A) Liam O’Flaherty
(B) G. L. Fuentes
(C) Frederick Forsyth
(D) Anne Frank
Ans. (B) G. L. Fuentes

(31) Who said, “Don’t be upset …….. ?”
(A) Lencho
(B) Postman
(C) Postmaster
(D) Lencho’s wife
Ans. (D) Lencho’s wife

(32) What was their only hope ?
(A) help from postmater
(B) help from Govt.
(C) help from God
(D) All of the above
Ans. (C) help from God

(33) What loss had they suffered ?
(A) loss of their vehicle.
(B) loss of their utensils.
(C) loss of their prestige.
(D) loss of their crop.
Ans. (D) loss of their crop.

(b) Marriage gifts are meaningless without the sweet bread known as the bol, just as a party or a feast loses. its charm without bread. Not enough can be said to show how important a baker can be for a village. The lady of the house must prepare sandwiches on the occasion of her daughter’s engagement. Cakes and bolinhas are a must for Christmas as well as other festivals. Thus, the presence of the baker’s furnace in the village is absolutely essential.
Questions :
(34) Name the chapter of the passage.
(A) Coorg
(B) Tea from Assam
(C) A Baker from Goa
(D) Madam Rides the Bus
Ans. (C) A Baker from Goa

(35) Name the author.
(A) Lucio Rodrigues
(B) Lokesh Abrol
(C) Arup Kumar Datta
(D) Vallikkannan
Ans. (A) Lucio Rodrigues

(36) When does a party or a feast lose its charm ?
(A) Without sweets
(B) Without music
(C) Without bread
(D) Without cold drinks
Ans. (C) Without bread

(37) What has the lady of the house to do on the occasion of her daughter’s engagement ?
(A) Prepare sandwiches
(B) Prepare sweets
(C) Wear new saree
(D) Welcome guests
Ans. (A) Prepare sandwiches

(38) What is a must for Christmas ?
(A) Cakes
(B) Bolinhas
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans. (C) Both (A) and (B)

(c) Sometimes, when Peggy was asking Wanda those questions in that mocking polite voice, Maddie felt embarrassed and studied the marbles in the palm of her hand, rolling them around and saying nothing herself. Not that she felt sorry for Wanda, exactly. She would never have paid any attention to Wanda if Peggy hadn’t invented the dresses game. But suppose Peggy and all the others started in on her next? She wasn’t as poor as Wanda, perhaps, but she was poor. Of course she would have more sense than to say she had a hundred dresses. Still she would not like for them to begin on her. She wished Peggy would stop teasing Wanda Petronski.
Questions :
(39) Name the chapter of the passage.
(A) His First Flight
(B) Black Aeroplane
(C) From the Diary of Anne Frank
(D) The Hundred Dresses-I
Ans. (D) The Hundred Dresses-I

(40) Name the author.
(A) Liam O’Flaherty
(B) Eleanor Estes
(C) Anne Frank
(D) Frederick Forsyth
Ans. (B) Eleanor Estes

(41) When did Maddie feel embarrassed ?
(A) When Peggy asked Wanda questions about her dresses
(B) When Maddie was late
(C) When Maddie did not complete her homework
(D) All of the above
Ans. (A) When Peggy asked Wanda questions about her dresses

(42) When would Maddie never have paid any attention to Wanda ?
(A) If Peggy had invented the dresses game.
(B) If Peggy hadn’t invented the dresses game.
(C) If Peggy would invent the dresses game.
(D) None of the above
Ans. (B) If Peggy hadn’t invented the dresses game.

(43) What did Maddie wish?
(A) Peggy would stop teasing Wanda.
(B) Peggy wouldn’t stop teasing Wanda.
(C) Peggy would ignore teasing Wanda.
(D) None of the above
Ans. (A) Peggy would stop teasing Wanda.

[B : Poetry (First Flight)]
Read the stanza given below and answer the questions by choosing the most appropriate answer from the given options that follow :
Has given my heart
A change of mood
And saved some part
Of a day I had rued.
Questions :
(44) Name the poem :
(A) Fire and Ice
(B) Dust of Snow
(C) A Tiger in the Zoo
(D) The Ball Poem
Ans. (B) Dust of Snow

(45) Name the poet :
(A) Leslie Norris
(B) John Berryman
(C) Robert Frost
(D) Robin Klein
Ans. (C) Robert Frost

(46) What had given the poet ‘a change of mood’ ?
(A) Sweet voice of crow
(B) Hemlock tree
(C) The falling of dust of snow on the poet
(D) None of the above
Ans. (C) The falling of dust of snow on the poet

(47) How was some part of the day saved for the poet ?
(A) He stopped ruing the day and his mood changed.
(B) He didn’t stop ruing the day.
(C) His mood did not change.
(D) All of the above
Ans. (A) He stopped ruing the day and his mood changed.

(48) What is the rhyme scheme of the stanza ?
(A) aa bb
(B) ab ab
(C) bb aa
(D) None of the above
Ans. (B) ab ab


 

SET–C (Objective Questions)

(Unseen Comprehension)
Read the passages given below and answer the questions by choosing the most appropriate answer from the given options that follow (Attempt both passages) :
(a) How you best improve your English depends on where you live, and particularly on, whether or not you live in an English-speaking community. If you hear spoken English every day and mix freely with English speaking people, that is, on the whole, an advantage. On the other hand, it is often confusing to have the whole language poured over you at once. Ideally, a step by step course should accompany or lead up to this experience. It will also help a great deal if you can casily get the sort of English books in which you are interested. To read a lot is essential. It is stupid not to venture outside the examination ‘sct books’ or the text books you have chosen for the intensive study. Read as many books in English as you can, not as study material but for pleasure. Do not choose the more difficult books you find, with the idea of listing and learning as many new words as possible. Choose what is likely to interest you and be sure in advance that it is not too hard. You should not have to be constantly looking up for new words in the dictionary, for that deadens the interest and checks real learning. Look up a word here and there but, as a general policy try to push ahead, guessing what words mean from the context. It is extensive and not intensive reading that normally helps you to get interested in extra reading and thereby improve your English. You should enjoy the feeling, what extensive reading gives, some command of the language. As you read, you will become more familiar with words and sentence patterns you already know; understanding them better as you meet them in more contexts, some of which may differ only slightly from others.
Questions :
(1) When can you learn English faster ?
(A) If we hear people speaking English.
(B) Mix freely with English speaking people
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans. (C) Both (A) and (B)

(2) What does the author recommend for learning English ?
(A) English should be learnt step-by-step.
(B) The whole language poured over at once.
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans. (A) English should be learnt step-by-step.

(3) What does the author recommend for improving English ?
(A) Extensive reading with interest will help in improving English.
(B) Extensive reading with interest won’t help in improving English.
(C) Intensive reading with interest will help in improving English.
(D) None of the above
Ans. (A) Extensive reading with interest will help in improving English.

(4) How can reading help us in learning English ?
(A) By making understandable more words.
(B) By sentence patterns to the reader.
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans. (C) Both (A) and (B)

(5) Which community will help you to improve your English ?
(A) Living in French speaking community.
(B) Living in German speaking community.
(C) Living in an English-speaking community.
(D) All of the above
Ans. (C) Living in an English-speaking community.

(b) Scientists and doctors keep warning us of the dangerous effects of T.V. on various systems and organs of our body. Watching T.V. continuously for a long time is extremely harmful for the eyes. Everyone on an average watches T.V. for three to four hours daily. Consequently, eye-sight gets weak. Children are the most affected because from their very childhood, their eye-sight goes weaker and weaker by watching T.V. and at a close range it is all the more harmful. The debilitating effect of T. V. watching on eye-sight has resulted into a general complaint of headache. The high pitched sound of dance, music, fights and cries in various programmes results into deafness. Continuous watching of T.V. in one posture causes joint pain, backache, and muscle pain. Eating and drinking while watching T.V. causes obesity and also makes our digestive system sluggish. Scenes of horror and violence are causing psychological problems in our youth. In short, watching T.V. for long hours is harmful for our health and mental growth.
Questions :
(6) Which organ is affected dangerously by watching too much of T.V. ?
(A) Skin
(B) Nails
(C) Eyes
(D) Hair
Ans. (C) Eyes

(7) What is the average time spent by everyone on T.V. viewing ?
(A) less than one hour
(B) more than two hours
(C) three to six hours
(D) three to four hours
Ans. (D) three to four hours

(8) What are psychological problems in our youth due to watching two much of T. V. ?
(A) Sluggish digestive system.
(B) Watching scenes of horror and violence.
(C) Wrong posture while watching T. V.
(D) All of the above
Ans. (B) Watching scenes of horror and violence.

(9) What are health problems caused by continuous watching of T. V. in one posture ?
(A) Joint pain
(B) Back pain
(C) Muscle pain
(D) All of the above
Ans. (D) All of the above

(10) What are the causes of deafness ?
(A) The high-pitched sound of dance and music.
(B) Fights and cries in various programmes.
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above.
Ans. (C) Both (A) and (B)

(Grammar)
Attempt any fifteen sentences by choosing the most appropriate answer from the given options :
(a) Use the correct form of the verb given in the brackets :
(11) He always ……….. (speak) the truth.
(A) speak
(B) speaks
(C) is speaking
(D) spoke
Ans. (B) speaks

(12) I ……….. (solve) two questions so far.
(A) solve
(B) solves
(C) have solved
(D) solved
Ans. (C) have solved

(13) The bell ………. (go) before I reached the school.
(A) goes
(B) go
(C) has gone
(D) had gone
Ans. (D) had gone

(b) Change the narration :
(14) He said, “Mohan writes a letter.”
(A) He told that Mohan wrote a letter.
(B) He said that Mohan wrote a letter.
(C) He asked that Mohan writes a letter.
(D) He asked if Mohan wrote a letter.
Ans. (B) He said that Mohan wrote a letter.

(15) Madhuri said to me, “I cannot go to school today.”
(A) Madhuri told me that she could not go to school that day.
(B) Madhuri asked me that she could not go to school that day.
(C) Madhuri said that she could not go to school that day.
(D) Madhuri told me that I cannot go to school that day.
Ans. (A) Madhuri told me that she could not go to school that day.

(16) He said to me, “Where are you going ?”
(A) He told me where I was going.
(B) He told me that where was I going.
(C) He asked me where I was going.
(D) He asked me if where I was going.
Ans. (C) He asked me where I was going.

(c) Fill in the blanks with appropriate articles wherever necessary :
(17) ……… old man had seven sons.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) x
Ans. (B) an

(18) What ……… lovely colour !
(A) a
(B) an
(C) the
(D) x
Ans. (A) a

(19) ……….. rich should help the poor.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) x
Ans. (C) the

(d) Fill in the blanks with suitable modals :
(20) Accidents ……….. happen to anyone.
(A) may
(B) can
(C) will
(D) would
Ans. (B) can

(21) Everyone ………… grow old and perish.
(A) must
(B) can
(C) may
(D) might
Ans. (A) must

(22) ………… his soul rest in peace !
(A) Shall
(B) Will
(C) Might
(D) May
Ans. (D) May

(e) Put the verbs in brackets into correct form (Gerund/Infinitive) :
(23) She hopes ………. (pass).
(A) pass
(B) passed
(C) passing
(D) to pass
Ans. (D) to pass

(24) I let him …………. (read) the book.
(A) read
(B) to read
(C) reading
(D) None of the above
Ans. (A) read

(25) It is no use ………… (cry) over spilt milk.
(A) cry
(B) to cry
(C) crying
(D) cried
Ans. (B) to cry

(f) Punctuate the following sentences :
(26) he is kind brave gentle and handsome
(A) He is kind, brave gentle and handsome.
(B) He is kind brave, gentle and handsome.
(C) He is kind brave, gentle, and handsome.
(D) He is kind, brave, gentle and handsome.
Ans. (D) He is kind, brave, gentle and handsome.

(27) madan, a landlord is very famous
(A) madan, a landlord is very famous.
(B) madan a landlord, is very famous.
(C) Madan, a landlord, is very famous.
(D) Madan a landlord, is very famous.
Ans. (C) Madan, a landlord, is very famous.

(28) hurrah we have won the match
(A) Hurrah, we have won the match !
(B) Hurrah, We have won the match !
(C) Hurrah ! We have won the Match.
(D) Hurrah ! We have won the match.
Ans. (D) Hurrah ! We have won the match.

[A : Prose Text (First Flight)]
Read the passages given below and answer the questions by choosing the most appropriate answer from the given options that follow. Do any two passages :
(a) That was twenty-four hours ago. Since then nobody had come near him. The day before, all day long, he had watched his parents flying about with his brothers and sister, perfecting them in the art of flight, teaching them how to skim the waves and how to dive for fish. He had, in fact, seen his older brother catch his first herring and devour it, standing on a rock, while his parents circled around raising a proud cackle. And all the morning the whole family had walked about on the big plateau midway down the opposite cliff taunting him with his cowardice.
Questions :
(29) Name the chapter of the passage.
(A) His First Flight
(B) Black Aeroplane
(C) A Letter to God
(D) From the Diary of Anne Frank
Ans. (A) His First Flight

(30) Name the author.
(A) Liam O’Flaherty
(B) Frederick Forsyth
(C) G. L. Fuentes
(D) Anne Frank
Ans. (A) Liam O’Flaherty

(31) What two lessons has his parents taught the day before ?
(A) how to skim the air
(B) how to skim the waves
(C) how to dive for fish
(D) Both (B) and (C)
Ans. (D) Both (B) and (C)

(32) What had he seen his brother do ?
(A) Catch his first herring and devour it.
(B) His brother is imitating him.
(C) His brother is resting.
(D) None of the above
Ans. (A) Catch his first herring and devour it.

(33) Where had the whole family walked about in the morning for taunting him ?
(A) sea water
(B) in the river
(C) on the big plateau midway down the opposite cliff
(D) All of the above
Ans. (C) on the big plateau midway down the opposite cliff

(b) MIDWAY between Mysore and the coastal town of Mangalore sits a picce of heaven that must have drifted from the kingdom of God. This land of rolling hills is inhabited by a proud race of martial men, beautiful women and wild creatures.
Coorg, or Kodagu, the smallest district of Karnataka, is home to evergreen rainforests, spices and coffee plantations. Evergreen rainforests cover thirty per cent of this district. During the monsoons, it pours enough to keep many visitors away. The season of joy commences from September and continues till March. The weather is perfect, with some showers thrown in for good measure. The air breathes of invigorating coffee. Coffee estates and colonial bungalows stand tucked under tree canopies in prime corners.
Questions :
(34) Name the chapter of the passage.
(A) Coorg
(B) Tea from Assam
(C) A Baker from Goa
(D) Madam Rides the Bus
Ans. (A) Coorg

(35) Name the author.
(A) Lucio Rodrigues
(B) Arup Kumar Datta
(C) Lokesh Abrol
(D) Vallikkannan
Ans. (C) Lokesh Abrol

(36) Where is Coorg situated ?
(A) On the sea shore
(B) near Chennai
(C) in Orisa
(D) Between Mysore and the Coastal town of Mangalore.
Ans. (D) Between Mysore and the Coastal town of Mangalore.

(37) Which crops grow in Coorg in plenty ?
(A) Spices
(B) Coffee
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans. (C) Both (A) and (B)

(38) What is the best time of the year to visit Coorg ?
(A) January to March
(B) September to March
(C) February to March
(D) December to March
Ans. (B) September to March

(c) Valli devoured everything with her eyes. But when she started to look outside, she found her view cut off by a canvas blind that covered the lower part of her window. So she stood up on the seat and peered over the blind.
The bus was now going along the bank of a canal. The road was very narrow. On one side there was the canal and, beyond it, palm trees, grassland, distant mountains, and the blue, blue sky. On the other side was a deep ditch and then acres and acres of green fields – green, green, green, as far as the eye could see.
Oh, it was all so wonderful !
Questions :
(39) Name the chapter of the passage.
(A) Coorg
(B) Tea from Assam
(C) A Baker from Goa
(D) Madam Rides the Bus
Ans. (D) Madam Rides the Bus

(40) Name the author.
(A) Lucio Rodrigues
(B) Lokesh Abrol
(C) Vallikkannan
(D) Arup Kumar Datta
Ans. (C) Vallikkannan

(41) How was Valli’s view cut off ?
(A) by a canvas curtain
(B) by storm
(C) by fear
(D) None of the above
Ans. (A) by a canvas curtain

(42) What was seen by Valli beyond the canal ?
(A) Palm trees and grassland
(B) Distant mountains
(C) Blue sky
(D) All of the above
Ans. (D) All of the above

(43) How was the road?
(A) National Highway
(B) State Highway
(C) Narrow
(D) Wide
Ans. (C) Narrow

[B : Poetry (First Flight)]
Read the stanza given below and answer the questions by choosing the most appropriate answer from the given options that follow :
He should be lurking in shadow,
Sliding through long grass
Near the water hole
Where plump deer pass.
Questions :
(44) Name the poem.
(A) Fire and ice
(B) A Tiger in the Zoo
(C) Dust of Snow
(D) The Ball Poem
Ans. (B) A Tiger in the Zoo

(45) Name the poet.
(A) Robert Frost
(B) John Berryman
(C) Robin Klein
(D) Leslie Norris
Ans. (D) Leslie Norris

(46) Why should the tiger lurk in the shadow ?
(A) to hunt for food
(B) to save from hunter
(C) to protect from sunlight
(D) All of these
Ans. (A) to hunt for food

(47) Who pass near the water hole ?
(A) plump rabit
(B) plump goat
(C) plump deer
(D) plump bear
Ans. (C) plump deer

(48) Where should the tiger hide to himself ?
(A) near the water hole
(B) in the cave
(C) behind the tree
(D) on the rock
Ans. (A) near the water hole


 

SET–D (Objective Questions)

(Unseen Comprehension)
Read the passages given below and answer the questions by choosing the most appropriate answer from the given options that follow (Attempt both passages) :
(a) Books are very useful to us. They are the best companion of man. They never cheat the reader. Books are a good source of knowledge. We get knowledge on different subjects. We can read books. We can read books of our taste. They enlighten our hearts and make us bold to face the realities and difficulties of life. We can find everything in books. By reading books, we can be in the company of great writers of the past. We can make this world a better place to live in. Books are the life-blood of great master-minds. We can never deny their utility.
Questions :
(1) What is useful to us ?
(A) Notebooks
(B) Pen
(C) Books
(D) Companion
Ans. (C) Books

(2) Whom do they never cheat ?
(A) Readers
(B) Guest
(C) Travellers
(D) None of the these
Ans. (A) Readers

(3) What are the books a source of ?
(A) Minerals
(B) Vitamins
(C) Knowledge
(D) All of these
Ans. (C) Knowledge

(4) How can we make this world a better place to live in ?
(A) with the help of saints
(B) with the help of books
(C) with the help of preachers
(D) All of these
Ans. (B) with the help of books

(5) How can we be in the company of great writers of the past ?
(A) through meditation
(B) through discovery
(C) through books
(D) None of these
Ans. (C) through books

(b) Using ‘ear’ phones while driving can be far more dangerous than driving under the influence of liquor.
Latest research says drivers using these mobile phones as a means of faster day-today communications may be heading for an accident. The study has shattered the common belief that drinking is the chief cause of the majority of road mishaps. Talking on mobile phones increases the risk to one’s life compared to driving after being drunk. The findings of the study are based on the survey of several cases of road accidents.
In fact, a study of the records of drivers involved in 699 such mistakes showed that the risk of accident for those who talk on phone while driving was at least four times higher compared to those driving in a state of drunkenness.
The only advantage for those driving with cellular phone was that they could summon immediate help through these phones. The study which is relevant for the entire world is relevant for India as well. Here too these phones are being used increasingly for communication and business transactions.
Questions :
(6) Why are ear phones dangerous while using them during driving ?
(A) makes the driver happy
(B) becomes the driver agitated
(C) diverts the mind of the driver
(D) driver drives the vehicle at the fastest speed
Ans. (C) diverts the mind of the driver

(7) What are the main causes of road accidents ?
(A) Talking on mobile phones by drivers
(B) Driving after being drunk
(C) None of (A) and (B)
(D) Both (A) and (B)
Ans. (D) Both (A) and (B)

(8) Why are cell phones being used increasingly in India ?
(A) For Communication
(B) For business transactions
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans. (C) Both (A) and (B)

(9) Why is a mobile phone useful for a driver ?
(A) To summon immediate help
(B) To use WhatsApp
(C) To listen music
(D) All of these
Ans. (A) To summon immediate help

(10) What is not the chief cause of road accidents, according to latest study ?
(A) Old vehicles
(B) Heavy vehicles
(C) Bad condition of roads
(D) Driving in a state of drunkenness
Ans. (A) Old vehicles

(Grammar)
Attempt any fifteen sentences by choosing the most appropriate answer from the given options :
(a) Use the correct form of the verb given in the brackets :
(11) We ………. (hold) a meeting tomorrow.
(A) hold
(B) held
(C) are holding
(D) have held
Ans. (C) are holding

(12) They ………. (live) in this house since 1970.
(A) live
(B) have been living
(C) lived
(D) had lived
Ans. (B) have been living

(13) He …………. (pass) the matriculation examination last year.
(A) passes
(B) pass
(C) has passed
(D) passed
Ans. (D) passed

(b) Change the narration:
(14) The teacher said, “The earth moves round the sun.”
(A) The teacher said that the earth moved round the sun.
(B) The teacher said that the earth moves round the sun.
(C) The teacher told that the earth moves round the sun.
(D) The teacher told that the earth moved round the sun.
Ans. (B) The teacher said that the earth moves round the sun.

(15) She said to me, “I have written a letter”.
(A) She asked me if she had written a letter.
(B) She asked me that she had written a letter.
(C) She told me that I had written a letter.
(D) She told me that she had written a letter.
Ans. (D) She told me that she had written a letter.

(16) He said to her, “Why do you read this book ?”
(A) He told her that why she read that book.
(B) He told her why he read that book.
(C) He asked her why she read that book.
(D) He asked her why she did read that book.
Ans. (C) He asked her why she read that book.

(c) Fill in the blanks with appropriate articles wherever necessary :
(17) A hundred paise make …………. rupee.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) X
Ans. (A) a

(18) ………… best essay will get a prize.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) x
Ans. (C) the

(19) He drove his car at seventy kilometers ……….. hours ?
(A) a
(B) an
(C) the
(D) x
Ans. (B) an

(d) Fill in the blanks with suitable modals :
(20) …………… you lend me some money?
(A) May
(B) Might
(C) Can
(D) Could
Ans. (D) Could

(21) A judge ……….. be upright.
(A) may
(B) must
(C) will
(D) would
Ans. (B) must

(22) He ……….. speak English.
(A) can
(B) could
(C) should
(D) may
Ans. (A) can

(e) Put the verbs in brackets into correct form (Gerund/Infinitive) :
(23) He made me ……… (repeat) the lesson.
(A) to repeat
(B) repeat
(C) repeated
(D) repeating
Ans. (A) to repeat

(24) I am very happy ………. (see) you.
(A) see
(B) seen
(C) saw
(D) to see
Ans. (D) to see

(25) No ………. (park).
(A) parking
(B) park
(C) to park
(D) parked
Ans. (A) parking

(f) Punctuate the following sentences :
(26) i shall visit delhi in december
(A) I shall visit delhi in december.
(B) I shall visit Delhi in December.
(C) I shall visit delhi in December.
(D) I shall visit Delhi in december.
Ans. (B) I shall visit Delhi in December.

(27) yes, i will help you
(A) yes, I will help you.
(B) Yes, i will help you.
(C) Yes! I will help you.
(D) Yes, I will help you.
Ans. (D) Yes, I will help you.

(28) may i come in sir
(A) May i come in sir.
(B) May I come in sir.
(C) May I come in, Sir?
(D) May I come in, sir.
Ans. (C) May I come in, Sir?

[A : Prose Text (First Flight)]
Read the passages given below and answer the questions by choosing the most appropriate answer from the given options that follow. Do any two passages :
(a) I checked the map and the compass, switched over to my second and last fuel tank, and turned the Dakota twelve degrees west towards England. I’ll be in time for breakfast,’ I thought. A good big English breakfast! Everything was going well – It was an easy flight.
Paris was about 150 kilometres behind me when I saw the clouds. Storm clouds. They were huge. They looked like black mountains standing in front of me across the sky. I knew I could not fly up and over them, and I did not have enough fuel to fly around them to the north or south.
“I ought to go back to Paris,” I thought, but I wanted to get home. I wanted that breakfast.
‘I’ll take the risk,’ I thought, and flew that old Dakota straight into the storm.
Questions :
(29) Name the chapter of the passage.
(A) A Letter to God
(B) His First Flight
(C) Black Aeroplane
(D) From the Diary of Anne Frank
Ans. (C) Black Aeroplane

(30) Name the author.
(A) G. L. Fuentes
(B) Frederick Forsyth
(C) Liam O’Flaherty
(D) Anne Frank
Ans. (B) Frederick Forsyth

(31) Where did the writer turn his aeroplane ?
(A) Twelve degrees west towards England.
(B) Two degrees west towards England.
(C) Twelve degrees west towards Paris.
(D) Twenty degrees south towards Paris.
Ans. (A) Twelve degrees west towards England.

(32) When did he see the clouds ?
(A) When he was about 150 kilometres from England.
(B) When he was about 15 kilometres from England.
(C) When he was about 15 kilometres from Paris.
(D) When he was about 150 kilometres from Paris.
Ans. (D) When he was about 150 kilometres from Paris.

(33) How did the clouds look ?
(A) Like huge black mountains
(B) Like dark night
(C) Like huge sea waves
(D) All of the above
Ans. (A) Like huge black mountains

(b) Our entire class is quaking in its boots. The reason, of course, is the forthcoming meeting in which the teachers decide who’ll move up to the next form and who’ll be kept back. Half the class is making bets. G.N. and I laugh ourselves silly at the two boys behind us, C.N. and Jacques, who have staked their entire holiday savings on their bet. From morning to night, it’s “You’re going to pass”, “No, I’m not”, “Yes, you are”, “No, I’m not”. Even G.’s pleading glances and my angry outbursts can’t calm them down. If you ask me, there are so many dummies that about a quarter of the class should be kept back, but teachers are the most unpredictable creatures on earth.
Questions :
(34) Name the chapter of the passage.
(A) A Letter to God
(B) His First Flight
(C) Black Aeroplane
(D) From the Diary of Anne Frank
Ans. (D) From the Diary of Anne Frank

(35) Name the author.
(A) G. L. Fuentes
(B) Anne Frank
(C) Liam O’Flaherty
(D) Frederick Forsyth
Ans. (B) Anne Frank

(36) Why is her entire class quaking in its boots ?
(A) because of the new class teacher
(B) because of the holidays.
(C) because of the forthcoming results
(D) None of the above
Ans. (C) because of the forthcoming results

(37) Who has staked their entire holiday savings on their bet ?
(A) C. N.
(B) Jacques
(C) Anne Frank
(D) Both (A) and (B)
Ans. (D) Both (A) and (B)

(38) What does she say about teachers ?
(A) Teachers are the most unpredictable creatures on earth.
(B) Teachers are the most intelligent creatures on earth.
(C) Teachers are the most eccentric creatures on earth.
(D) All of the above
Ans. (A) Teachers are the most unpredictable creatures on earth.

(c) “We have an Indian legend too. Bodhidharma, an ancient Buddhist ascetic, cut off his eyelids because he felt sleepy during meditations. Ten tea plants grew out of the eyelids. The leaves of these plants when put in hot water and drunk banished sleep.
“Tea was first drunk in China.” Rajvir added, “as far back as 2700 B.C.! In fact words such as tea, ‘chai’ and ‘chini’ are from Chinese. Tea came to Europe only in the sixteenth century and was drunk more as medicine than as beverage.”
Questions :
(39) Name the chapter of the passage.
(A) A Baker from Goa
(B) Coorg
(C) Tea from Assam
(D) Madam Rides the Bus
Ans. (C) Tea from Assam

(40) Name the author.
(A) Lucio Rodrigues
(B) Arup Kumar Datta
(C) Lokesh Abrol
(D) Vallikkannan
Ans. (B) Arup Kumar Datta

(41) Who cut off his eyelids ?
(A) Bodhidharma
(B) Pranjol
(C) Rajvir
(D) None of these
Ans. (A) Bodhidharma

(42) What kind of plants grew out of the eyelids ?
(A) Bo tree
(B) Medicinal tree
(C) Tea plants
(D) None of these
Ans. (C) Tea plants

(43) When did tea come to Europe ?
(A) 2700 B. C.
(B) 2700 A. D.
(C) Fifteenth Century
(D) Sixteenth Century
Ans. (D) Sixteenth Century

[B : Poetry (First Flight)]
Read the stanza given below and answer the questions by choosing the most appropriate answer from the given options that follow :
No use to say ‘O there are other balls’:
An ultimate shaking grief fixes the boy
As he stands rigid, trembling, staring down.
All his young days into the harbour where
His ball went.
Questions :
(44) Name the poem.
(A) Fire and Ice
(B) Dust of Snow
(C) A Tiger in the Zoo
(D) The Ball Poem
Ans. (D) The Ball Poem

(45) Name the poet.
(A) Robert Frost
(B) John Berryman
(C) Leslie Norris
(D) Robin Klein
Ans. (B) John Berryman

(46) How do people generally comfort a boy who has lost his ball ?
(A) By saying, “There are other balls”.
(B) By saying, “There are no balls”.
(C) By saying, “There are other toys”.
(D) None of the above
Ans. (A) By saying, “There are other balls”.

(47) What does he stare at ?
(A) The ball which is in the playground.
(B) The ball which is in the shop.
(C) The ball which has fallen in the water.
(D) None of the above
Ans. (C) The ball which has fallen in the water.

(48) What comes to his mind when he looks at the ball ?
(A) All his young days come to his mind.
(B) All his childhood days come to his mind.
(C) All his old days come to his mind.
(D) None of the above
Ans. (A) All his young days come to his mind.

 

Leave a Comment

error: