HBSE Class 11th Chemistry Half Yearly Question Paper 2022 Answer

Haryana Board Class 11th Chemistry Half Yearly Question Paper 2022. Haryana Board Class 11th Half Yearly Question Paper Pdf Download 2022. Haryana Board Class 11th Half Yearly Question Paper September 2022. HBSE Class 11th Half Yearly Exam September 2022. HBSE Chemistry Half Yearly Question Paper September 2022 Exam.

HBSE Class 11th Chemistry Half Yearly Question Paper 2022 Answer (Exam – Sep 2022)

विद्यार्थी का नाम ………. रोल नंबर ……….
अर्धवार्षिक आकलन – सितम्बर 2022
कक्षा – 11
विषय – Chemistry
समय : 90 मिनट        कुल अंक : 40

निर्देश : 1. सभी प्रश्न अनिवार्य हैं।
2. प्रश्न संख्या 1 से 15 तक प्रत्येक प्रश्न 1 अंक का है। प्रश्न संख्या 16 से 18 तक प्रत्येक प्रश्न 2 अंक, प्रश्न संख्या 19 से 21 तक प्रत्येक प्रश्न 3 अंक तथा प्रश्न संख्या 22 से 23 तक प्रत्येक प्रश्न 5 अंक का है।
Instructions : 1. All questions are compulsory.
2. Question numbers 1 to 15 carry 1 mark each, question numbers 16 to 18 carry 2 marks each, question numbers 19 to 21 carry 3 marks each and question number 22 to 23 carry 5 marks each.

(1-10) Mark (✓) on the correct answer.
Q1. How many significant figures are there in 0.0036 ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Answer – (A) 2

Q2. Which of the following is isoelectronic with CO ?
(A) NO
(B) SnCl2
(C) N2
(D) NO2
Answer – (C) N2

Q3. Enthalpy of Reaction in a endothermic process is
(A) Positive
(B) Negative
(C) Zero
(D) None of these
Answer – (A) Positive

Q4. Temperature at which Celsius and Fehrenheit scale give the same reading
(A) 40°C
(B) -40°C
(C) 27°C
(D) None of above
Answer – (B) -40°C
F = (9/5)×C + 32

Q5. Which element has most negative electron gain enthalpy ?
(A) F
(B) Br
(C) Cl
(D) I
Answer – (C) Cl (chlorine)

Q6. Which of the following pairs has diagonal relationship ?
(A) Be and Al
(B) Be and Mg
(C) Li and Na
(D) B and Al
Answer – (A) Be (beryllium) and Al (aluminium)

Q7. Which of the following molecules has pyramidal shape ?
(A) NH3
(B) PCI5
(C) H2O
(D) SF6
Answer – (A) NH3

Q8. Which type of intermolecular forces of attraction exist among H2Omolecules ?
(A) Vander Waal force
(B) Hydrogen bonding
(C) Dipole dipole interaction
(D) None of these
Answer – (B) Hydrogen bonding

09. What is the mass of 0.1 mole of glucose (C6H12O6)
(A) 18 g
(B) 1.8 g
(C) 108 g
(D) 180 g
Answer – (A) 18 g
Molar Mass = 6×12 + 12×1 + 6×16 = 72 + 12 + 96 = 180 g/mol

Q10. What is hybridisation of B in BF3 molecule ?
(A) SP
(B) SP²
(C) SP³
(D) SP³d²
Answer – (B) SP²

(11-15) Write answer of following questions in 1-2 sentences.
Q11. Write formula for conjugate base of HCO3-.
Answer: CO3²-

Q12. What is the value for compressibility factor for ideal gas ?
Answer: z = 1

Q13. Write expression for equilibrium constant for the following reaction
N2 + 3H2 ⇌ 2NH3
Answer: K = [NH3]² ÷ [N2][H2

Q14. Name the type of system in which neither matter nor energy is exchanged with surroundings.
Answer – isolated system

Q15. What is general electronic configuration for p block elements ?
Answer: ns² np¹-⁶

(16-18) इन प्रश्नों के उत्तर 20-30 शब्दों में लिखे।
Write answer in 20-30 words.
Q16.

 

Leave a Comment

error: