HBSE Class 9th Science Half Yearly Question Paper 2022 Answer

Haryana Board Class 9th Science Half Yearly Question Paper 2022. Haryana Board Class 9th Half Yearly Question Paper Pdf Download 2022. Haryana Board Class 9th Half Yearly Question Paper September 2022. HBSE Class 9th Half Yearly Exam September 2022. Science Half Yearly Question Paper September 2022 Exam.

HBSE Class 9th Science Half Yearly Question Paper 2022 Answer (Exam – Sep 2022)

विद्यार्थी का नाम ………. रोल नंबर ……….
अर्धवार्षिक आकलन – सितम्बर 2022
कक्षा – 9
विषय – Science
समय : 90 मिनट          कुल अंक : 40

निर्देश : 1. सभी प्रश्न अनिवार्य हैं।
2. प्रश्न संख्या 1 से 15 तक प्रत्येक प्रश्न 1 अंक का है। प्रश्न संख्या 16 से 18 तक प्रत्येक प्रश्न 2 अंक, प्रश्न संख्या 19 से 21 प्रत्येक प्रश्न 3 अंक तथा प्रश्न संख्या 22 से 23 तक प्रत्येक प्रश्न 5 अंक का है।
Instructions : 1. All questions are compulsory.
2. Question numbers 1 to 15 carry 1 mark each, question numbers 16 to 18 carry 2 marks each, question number 19 to 21 carry 3 marks each and question number 22 to 23 carry 5 marks each.

(1-10) सही उत्तर पर (✓) का निशान लगाएँ।
Mark (✓) on the correct answer.
1. बल के परिवर्तन की दर है।
(क) संवेग
(ख) वेग
(ग) विस्थापन
(घ) इनमें से कोई नहीं
Force is the rate of change of …………
(A) momentum
(B) velocity
(C) displacement
(D) None of these
Answer – (A) momentum

2. किसी गतिमान वस्तु के लिए विस्थापन का दूरी से संख्यात्मक अनुपात है :
(क) हमेशा 1 से कम
(ख) हमेशा 1 के बराबर
(ग) हमेशा 1 से अधिक
(घ) 1 के बराबर या उससे कम
The numerical ratio of displacement to distance for a moving object is :
(A) Always less than 1
(B) always equal to 1
(C) always more than 1
(D) equal or less than 1
Answer – (D) equal or less than 1

3. एक वस्तु का भार पृथ्वी की सतह पर मापने पर 24 N होता है। इसका भार चंद्रमा की सतह पर मापने पर कितना होगा ?
(A) 24 N
(B) 12 N
(C) 4 N
(D) 144 N
An object weighs 24 N when measured on the surface of the earth. What would be its weight when measured on the surface of the moon?
(A) 24 N
(B) 12 N
(C) 4 N
(D) 144 N
Answer – (C) 4 N

4. निम्नलिखित में से कौन-सा कथन पदार्थ की विशेषता के बारे में सही नहीं है ?
(क) एक पदार्थ के कण सभी दिशाओं में निरंतर गतिशील रहते हैं।
(ख) तापमान में वृद्धि के साथ कणों की गतिज ऊर्जा बढ़ती है।
(ग) सभी पदार्थ के कणों की गतिज ऊर्जा एक विशेष तापमान पर समान रहती है।
(घ) पदार्थ के कण अपने आप एक दूसरे में फैल जाते हैं।
Which of the following statement is not true regarding the characteristic of matter ?
(A) Particles of a matter are randomly moving in all directions.
(B) Kinetic energy of the particles increases with a rise in temperature.
(C) Kinetic energy of all the particles remains the same at a particular temperature.
(D) Particles of matter diffuse into each other on their own.
Answer – (C) Kinetic energy of all the particles remains the same at a particular temperature.

5. टिंचर आयोडीन में विलेय और विलायक का पता लगाएं ?
(क) अल्कोहल विलेय है और आयोडीन विलायक है।
(ख) आयोडीन विलेय है और अल्कोहल विलायक है।
(ग) किसी भी घटक को विलेय या विलायक माना जा सकता है।
(घ) टिंचर आयोडीन एक विलियन नहीं है।
In tincture of iodine, find the solute and solvent ?
(A) Alcohol is the solute and iodine is the solvent.
(B) iodine is the solute and alcohol is the solvent.
(C) Any component can be considered as solute or solvent.
(D) Tincture of iodine is not a solution
Answer – (B) iodine is the solute and alcohol is the solvent.

6. जब द्रव को तेज़ी से घुमाया जाता है तब भारी कण नीचे बैठ जाते हैं और हल्के कण ऊपर ही रह जाते हैं। इस सिद्धांत का उपयोग होता है :
(क) प्रभाजी आसवनविधि में
(ख) अपकेन्द्रक विधि में
(ग) वाष्पीकरण में
(घ) क्रोमटोग्राफी में
When the liquid is spun rapidly, the denser particles are forced to the bottom and the lighter particles stay at the top. This principle is used in :
(A) Fractional distillation
(B) Centrifugation
(C) Evaporation
(D) Chromatography
Answer – (B) Centrifugation

7. इनमें से प्रोटीन निर्माण का केंद्र है :
(क) माइटोकोंड्रिया
(ख) लाइसोसोम
(ग) क्लोरोप्लास्ट
(घ) राइबोसोम
The site for protein synthesis is :
(A) Mitochondria
(B) Lysosomes
(C) Chloroplast
(D) Ribosome
Answer – (D) Ribosome

8. लेगहॉर्न सम्बन्धित है :
(क) कुक्कट से
(ख) मत्स्य से
(ग) रेशम पालन से
(घ) मधुमक्खी पालन से
Leghorn is related to :
(A) Poultry
(B) Fishery
(C) Sericulture
(D) Apiculture
Answer – (A) Poultry

9. फ्लोएम बना होता है :
(क) चालनी नलिका का
(ख) साथी कोशिकाएं का
(ग) उपरोक्त दोनों का
(घ) उपरोक्त में से कोई नहीं
Phloem is made up of :
(A) Sieve tubes
(B) Companion cell
(C) Both of the above
(D) None of the above
Answer – (C) Both of the above

10. केन्द्रक में छड़नुमा आकृति क्या कहलाती है ?
(क) कोशिका हव्य
(ख) रिक्तिका
(ग) प्रोटीन
(घ) गुणसूत्र
Rod shaped structure present in nucleus is known as :
(A) Cytoplasm
(B) Vacuole
(C) Protein
(D) Chromosome
Answer – (D) Chromosome

(11-15) इन प्रश्नों के उत्तर 1-2 शब्दों में लिखे।
Write answer in 1-2 words.
11. मुक्त पतन का त्वरण क्या है ?
What is the acceleration of free fall ?
Answer: 9.8ms-²

12. शुष्क बर्फ किसे कहते हैं ?
What is dry ice ?
Answer – Solid CO2 is called dry ice.

13. परासरण क्या है ?
What is osmosis ?
Answer – Osmosis is a process in which water moves from a region of high water concentration to a region of low water concentration through a semipermeable membrane.

14. नारियल का रेशा किस उत्तक का बना होता है ?
Which tissue makes up the husk of coconut ?
Answer – Sclerenchyma tissues

15. ऐसे दो अगकों का नाम बताइए जिसमें अपना आनुवांशिक पदार्थ होता है।
Name two cell organelles containing their own genetic material.
Answer – Chloroplast and mitochondria

(16-18) इन प्रश्नों के उत्तर 20-30 शब्दों में लिखे।
Write answer in 20-30 words.
16.

Leave a Comment

error: