HBSE Class 9th Science Question Paper 2022 Answer

Haryana Board Class 9th Science Solved Question Paper 2022 PDF Download. HBSE Board Solved Question Paper Class 9 Science 2022. HBSE 9th Question Paper Download 2022. HBSE 9th Science Question Paper Pdf Download 2022. HBSE 9th Class Science Solved Question Paper 2022.

HBSE Class 9th Science Question Paper 2022 Answer

Q1. S.I. unit of acceleration is :
(A) Meter/Second
(B) Meter
(C) Meter/Second²
(D) Second
Ans. (C) Meter/Second²

Q2. A device used to measure the distance in vehicles is known as :
(A) Sonometer
(B) Odometer
(C) Galvanometer
(D) Speedometer
Ans. (B) Odometer

Q3. What is the momentum of an object of mass M moving with a velocity V ?
(A) MV
(B) ½MV²
(C) MV²
(D) (MV)²
Ans. (A) MV

Q4. “An object remains in a state of rest or of uniform motion in a straight line unless compelled to change that state by an applied force.” Which law of motion states this fact ?
(A) First law of motion
(B) Second law of motion
(C) Third law of motion
(D) None of these
Ans. (A) First law of motion

Q5. Mass of an object is 10 Kg. What is its weight on the earth ?
(A) 10 N
(B) 10 Kg
(C) 98 Kg
(D) 98 N
Ans. (D) 98 N
Weight = mass × acceleration = 10 × 9.8 = 98 N

Q6. The value of ‘g’ over earth surface is :
(A) 9.8 meter
(B) 9.8 meter/second
(C) 9.8 meter/second²
(D) 9.8 cm/second
Ans. (B) 9.8 meter/second

Q7. Work done on an object by a force would be ………… if the displacement of the object is zero.
(A) Half
(B) Zero
(C) Four times
(D) Eight times
Ans. (B) Zero

Q8. The distance between two consecutive compressions or two consecutive rarefactions is called the ……………
(A) Frequency
(B) Wave length
(C) Time period
(D) Sound
Ans. (B) Wave length

Q9. S.I. unit of frequency is :
(A) Hertz
(B) Meter
(C) Meter/Second
(D) Second
Ans. (A) Hertz

Q10. The melting point of ice is :
(A) 100°C
(B) 0°C
(C) 27°C
(D) -100°C
Ans. (B) 0°C

Q11. What will be the physical state of water at 300K ?
(A) Solid
(B) Liquid
(C) Gas
(D) Plasma
Ans. (B) Liquid

Q12. Which of the following are chemical changes ?
(A) Growth of a plant
(B) Cooking of food
(C) Digestion of food
(D) All of these
Ans. (D) All of these

Q13. Which of the following are homogeneous mixture ?
(A) ice
(B) Vinegar
(C) Soda water
(D) All of these
Ans. (D) All of these

Q14. Atomic radius is measured in …………..
(A) cm
(B) meter
(C) nanometer
(D) Millimeter
Ans. (C) nanometer

Q15. Chemical formulae of calcium carbonate is :
(A) CaCO3
(B) Ca(OH)2
(C) CaO
(D) CaCl2
Ans. (A) CaCO3

Q16. How many atoms are present in a H2S molecule ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans. (C) 3

Q17. Number of valence electrons in Cl- ion are :
(A) 8
(B) 16
(C) 17
(D) 18
Ans. (B) 16

Q18. …………… are known as the power houses of the cell.
(A) Lysosomes
(B) Vacuoles
(C) Plastids
(D) Mitochondria
Ans. (D) Mitochondria

Q19. Where are proteins synthesized inside the cell ?
(A) In Mitochondria
(B) In Chromoplast
(C) In Ribosomes
(D) All of these
Ans. (C) In Ribosomes

Q20. Which tissue is present in the brain ?
(A) Plasma
(B) Phloem
(C) Neuron
(D) Tendon
Ans. (C) Neuron

Q21. Which of the following has four chambered heart ?
(A) Pigeon
(B) Crow
(C) Crocodiles
(D) All of these
Ans. (D) All of these

Q22. Turtle, Crocodile, Wall Lizard belongs to ………… class.
(A) Aves
(B) Amphibians
(C) Reptiles
(D) Mammals
Ans. (C) Reptiles

Q23. These mammals lay eggs :
(A) Echidna
(B) Platypus
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans. (C) Both (A) and (B)

Q24. Which disease are air-borne ?
(A) Pneumonia
(B) Tuberculosis
(C) Common-cold
(D) All of these
Ans. (D) All of these

Q25. Which of the following disease is caused by virus ?
(A) Malaria
(B) Cholera
(C) Anthrax
(D) Dengue fever
Ans. (D) Dengue fever

Q26. What are the forms of oxygen found in the atmosphere ?
(A) O2
(B) O3
(C) O5
(D) Both (A) and (B)
Ans. (D) Both (A) and (B)

Q27. Which of the following is a green house gas ?
(A) Nitrogen
(B) Oxygen
(C) Carbon-dioxide
(D) All of these
Ans. (C) Carbon-dioxide

Q28. The outer crust of earth is called :
(A) Lithosphere
(B) Hydrosphere
(C) Atmosphere
(D) Biosphere
Ans. (A) Lithosphere

Q29. Which of the following is Indian cow breed ?
(A) Sahiwal
(B) Jersey
(C) Brown Swiss
(D) Leghorn
Ans. (A) Sahiwal

Q30. Which of these is weeds ?
(A) Xanthium
(B) Parthenium
(C) Cyperinus Rotundus
(D) All of these
Ans. (D) All of these

Q31. A train starting from a railway station and moving with uniform acceleration attains a speed 40 km/hour in 10 minutes. Find its acceleration.
Ans. initial velocity, u = 0
Final velocity, v = 40 km/h = 40 × 1000/3600 = 11.11 m/s
time, t = 10 minutes = 10 × 60 second = 600 seconds
Using  v = u + at
11.11 = 0 + 600×a
a = 11.11/600 = 0.0185 m/s²

Q32. Name the technique to separate :
(i) Butter from curd
Ans. Centrifugation process

(ii) Camphor from salt
Ans. Sublimation method

Q33. List any two reasons why you would think that you are sick and ought to see a doctor.
Ans. Headache, Fever, Cough and cold

Q34. A motor car is moving with a velocity of 108 km/hour and it takes 4 second to stop after the brakes are applied. Calculate the force exerted by the brakes on the motor car if its mass along with the passengers is 1000 kg.
Ans. initial velocity, u = 109 km/h = 109 × 1000/3600 = 30 m/s
Final velocity, v = 0
time, t = 4 second
a = (v-u)/t = (0-30)/4 = -30/4 = -7.5 m/s²
Force = mass × acceleration = 1000 kg × (-7.5) m/s² = -7500 kg m/s² = -7500 N
Negative sign denotes opposing force.

Q35. Give the names of the elements present in the following compounds :
(i) Quick lime
Ans. Calcium and Oxygen (CaO)

(ii) Hydrogen bromide
Ans. Hydrogen and Bromine (HBr)

Q36. Why are lysosomes known as suicide bags ?
Ans. If the cell gets damaged, then one of the lysosomes bursts and release some digestive enzymes. The released enzymes then digest their own cell and ultimately the cell dies. Hence, lysosomes are called suicide bags of the cell.

Q37.(i) What is the kinetic energy of an object ? Write an expression for the kinetic energy of an object.
Ans. The energy possessed by a body in motion is called kinetic energy.
K.E = ½mv²   where m is the mass and v is the velocity of the body.

(ii) Find the energy in kWh consumed in 10 hours by four devices of power 500 W each.
Ans. Power of each device, P = 500 W = 0.5 kW
Time, t = 10 hours
Eergy consumed by 4 devices, E = 4 × P × t
E = 4 × 0.500 × 10 kW = 20 kWh

OR

(i) What is power ? Define 1 watt of power.
Ans. Power is defined as the rate at which work is performed, or energy is converted.
A body is said to have one watt of power if it can perform one joule of work in one second.
The SI unit of power is the Watt.

(ii) An object of mass 40 kg is raised to a height of 5 m above the ground. What is its potential energy ? If the object is allowed to fall, find its kinetic energy when it is half-way down. (g = 10 m/sec²)
Ans. Vertical displacement, h = 5 m
Mass of the object, m = 40 kg
Acceleration due to gravity = g = 10 m/s²
Gravitational potential energy is given by the expression,
P.E. = mgh = 40 × 10 × 5 = 2000 J
At half-way down, the potential energy of the object will be 2000/ 2 = 1000 J

Q38.(i) Explain with examples :
(a) Atomic number
Ans. The atomic number of an atom is equal to the number of protons in the nucleus of an atom or the number of electrons in an electrically neutral atom.
Atomic number = Number of protons
For example, in a sodium atom, there are 11 electrons and 11 protons. Thus the atomic number of Na atom = number of electrons = number of protons = 11.

(b) isotopes
Ans. The atoms belonging to the same element, having same atomic number Z, but different mass number A, are called isotopes. For example, carbon-12, carbon-13 and carbon-14 are three isotopes of the element carbon with mass numbers 12, 13 and 14 respectively.

(ii) If K and L shells of an atom are full then what would be the total number of electrons in the atom ?
Ans. Maximum number of electrons in nth shell = 2n²
Maximum number of electrons that can occupy the K shell = 2×1²= 2×1 = 2
Maximum number of electrons that can occupy the L shell = 2×2² = 2×4 = 8
Total number of electrons in the atom = 2 + 8 = 10

Q39. Diagrammatically show the difference between the three types of Muscle Fibres.
Ans.

Skeletal muscle– Skeletal muscle is attached to the bones and is involved in the functioning of different parts of the body and is voluntary in action.
Cardiac muscle– Cardiac muscles are the muscle tissue found in the heart, that perform and bring about coordinated contractions, which enable the heart to pump blood throughout the body and is involuntary in action.
Smooth muscle– Smooth muscle is the muscle tissue that is utilized by different systems for the application of pressure to organs and vessels and is involuntary in action.

OR

(i) Give three features of cardiac muscles.
Ans. The cells of cardiac muscles are cylindrical, branched, and uni-nucleate.
Cardiac muscles are involuntary muscles that contract rapidly but do not get fatigued.
They control the contraction and relaxation of the heart.

(ii) What are the functions of the stomata ?
Ans. Its prime function is to exchange the gases by closing and opening the pores in the leaves. It assists in eradicating excess water from the leaves. It removes oxygen and takes in carbon dioxide at the time of photosynthesis. It assists in monitoring the movement of water via transpiration.

Leave a Comment

error: